Pe parcursul primului an de activitate al biroului nostru din Oradea, am desfășurat numeroase activități care ne-au ajutat și ne ajută să ne îndeplinim obiectivul propus la deschidere: crearea unui spațiu viu, al dialogului, al consultării, al informării și al acțiunii.
O parte a acestor evenimente este enumerată mai jos:

– Concursul EU&UE – a cărui finală a avut loc la Filarmonica din Oradea în data de 9 Mai 2015. Concursul și-a propus să încurajeze dezvoltarea spiritului european la tinerii liceeni din Bihor, punând accentul atât pe valorile europene comune cât și pe beneficiile pe care românii le au în calitate de cetățeni europeni. Au fost invitate să participe toate liceele din județ, elevi din peste 20 de instituții de învățământ înscriindu-se în concurs. La finala organizată la Oradea, în data de 9 Mai, au fost prezenți aproximativ 200 de elevi.
– Parteneri de practică ai Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării în cadrul proiectului ACCES. În cadrul acestui proiect, timp de o lună, 3 studenți ai facultății au făcut practică în cadrul biroului nostru.
– Oradea și Bihorul au nevoie de mai mult spirit antreprenorial. În perioada 3-5 Octombrie 2015 am avut bucuria de a o invita și găzdui la Oradea pe doamna Madi Sharma, membră a Comitetului Economic și Social de la Bruxelles. Pe durata acestei vizite de două zile, am organizat trei întâlniri care, sper eu, au fost benefice pentru cei care au ales să ne onoreze cu prezența.
Vineri, 2 Octombrie, în amfiteatrul Bibliotecii Județene a avut loc un seminar interactiv, la care ne-am bucurat să avem prezenți peste 50 de studenți orădeni și pe care l-am denumit: Brand yourself. Create your vision. Become an entrepreneur. No excuses (Promovează-te. Crează-ti propria viziune. Fii antreprenor. Fără scuze).
În aceeași zi, cu sprijinul AJOFM Bihor, am organizat un al doilea seminar, destinat femeilor și intitulat: Croiește-ți drumul spre succes. Au fost prezente peste 40 de doamne aflate ori în căutarea unui loc de muncă, și care au nevoie de un mesaj de încredere, de metode de auto-promovare și de punere în valoare a propriei persoane, dar și doamne care își doresc să inițieze o afacere.

Sâmbătă 3 Octombrie, în parteneriat cu Instituția Prefectului Județului Bihor, am organizat și o masă rotundă intitulată: Viziuni antreprenoriale pentru Oradea. Acțiuni concrete împreună.
– Parteneriat cu Masa Bihorului, un grup de inițiativă care reunește activiști din sectorul non-guvernamental, cum ar fi Adrian Simon, care este și fondatorul grupului, cât și reprezentanți ai autorităților locale . În cadrul acestui parteneriat, în luna Octombrie a anului trecut, am fost prezenți într-o vizită de lucru în Ungaria în localitatea Esztar. A fost o vizită de documentare destinată primarilor, membrilor Parlamentului şi jurnaliştilor. La Esztar, modelul de economie socială e gândit la un alt nivel decât cel existent în România, el funcționând astfel încât oamenii să nu fie doar ocupaţi, angajați, ci având ca obiectiv ca, prin munca lor, să aducă plus valoare. Vizita la Esztar a fost organizată în perioada în care în România, Parlamentul avea pe agendă o decizie asupra legii privind schimbarea conceptului de cooperative în ţara noastră.
– Campanie de sprijinire și strângere de fonduri pentru FC Bihor. Demersul nostru a constat într-o campanie de mediatizare a situației dramatice în care se afla clubul fanion de fotbal al județului și totodată demararea unei campanii de strângere de fonduri, campanie care s-a desfășurat în diverse locuri ale orașului. Suma adunată a fost folosită în scopul achitării a două deplasări ale echipei în cadrul ligii secunde.
– The Hour of Code, este unul dintre cele mai importante evenimente educaționale organizate în fiecare an la nivel mondial. Joi, 10 Decembrie 2015, alături de un grup entuziast de 15 elevi din clasa a V-a din CN Emanuil Gojdu, am organizat și la biroul meu parlamentar din Oradea o sesiune de coding. A fost amuzant, elevii s-au descurcat excepțional și au demonstrat, o dată în plus, că programarea, până la un anumit nivel, este într-adevăr la îndemâna tuturor.
– Ghidul elevului – pe parcursul a 5 întâlniri , mai multe zeci de elevi de clasele a XI-a și a XII-a din cadrul mai multor licee orădene, s-au întâlnit cu profesioniști din diverse sfere de activitate cum ar fi: medicină, drept, IT, antreprenoriat, cu scopul de a le oferi mai multe informații despre oportunitățile pe care aceste domenii le pot oferi viitorilor absolvenți precum și de-ai ajuta în deciziile personale privind orientările profesionale pe care le vor urma.

– Sesiune de informare și training a aleșilor locali privind accesarea fondurilor europene în perioada 2014-2020 (Băile Felix, 29-31 ianuarie 2016). Această sesiune de informare și training s-a adresat primarilor de comune din județul Bihor.
– Training comunicare online. Acesta a fost susținut de către Sergiu David, finalist al Olimpiadei de Comunicare Politică. Au fost prezenți peste 20 de tineri. Pe durata sesiunii de training, le-au fost prezentate cele mai importante instrumente în ceea ce privește comunicarea online și statistici privind importanța pe care o au rețele sociale în realizarea oricărei campanii de promovare.
Ne-au trecut pragul peste 100 de cetățeni, care au venit pentru a discuta, ori în audiență, solicitând sprijinul pentru diverse cauze, fiind ajutați în demersurile lor sau îndrumați către autoritățile competente în problemele ridicate de către aceștia.
Printre problemele cel mai des menționate/întâlnite de cetățeni se numără:
– cauze sociale,
– diferite demersuri de natură administrativă (cereri, petiții etc.),
– opinii de natură juridică privind diferite situații juridice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam