La începutul anului 2015 administratorul parcurilor industriale deținute de municipalitate, SC Eurobusiness Parc Oradea SA, a obținut titlul de parc industrial pentru parcul Eurobusiness III de pe strada Uzinelor, iar în luna decembrie a obținut același titlu pentru o suprafață de aproape 60 de hectare din parcul Eurobusiness II de pe strada Ogorului.
În prezent suprafața parcurilor industriale din Oradea este de aproape 220 de hectare:
– Parcul I de pe Șoseaua Borșului – 121 de hectare
– Parcul II de pe strada Ogorului – 83,5 hectare
– Parcul III de pe strada Uzinelor – 15 hectare
Investițiile mari atrase prin negociere directă în 2015 în parcurile industriale din Oradea au o valoare totală de 57 de milioane de euro astfel că vor fi create 950 de locuri de muncă. Investițiile vor fi realizate de trei companii:
1. Eberspacher – investiție de 32 de milioane de euro, pe o suprafață de 11 hectare de teren în Parcul Industrial Eurobusiness I de pe Șoseaua Borșului, care va genera 700 de locuri de muncă dintre care 150 în 2016
2. Faist Mekatronic – extindere investiție în valoare de 10 milioane de euro pe o suprafață de 1,3 hectare de teren în Parcul Industrial Eurobusiness I de pe Șoseaua Borșului, unde vor fi create 150 de locuri de muncă.
3. Un investitor local – care va realiza o investiție de 15 milioane de euro în Parcul Industrial Eurobusiness III de pe strada Uzinelor pe o suprafață de 7 hectare de teren, unde vor fi create 100 de locuri de muncă.
Tot în anul 2015 au fost organizate trei sesiuni de licitații pentru terenurile din parcurile industriale.
TOTAL INVESTIȚII ATRASE ÎN PARCURILE INDUSTRIALE ÎN 2015:
– peste 60 de milioane de euro și 1000 de locuri de muncă
TOTAL INVESTIȚII ATRASE ÎN PARCURILE INDUSTRIALE PÂNĂ ÎN PREZENT:
– peste 332 de milioane de euro iar numărul locurilor de muncă va ajunge în 2020 la 6.000. În prezent, în parcurile industriale există aproximativ 3000 de angajați.
Infrastructura de utilități din parcurile industriale:
 în parcul Eurobusiness I infrastructura de utilități a fost finalizată în proporție de 100% în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene
 în parcurile Eurobusiness II și III au fost demarate lucrările la infrastructura de utilități și estimăm că vor fi gata la sfârșitul anului 2017
Gradul de ocupare al parcurilor industriale în momentul de față:
 Parcul Eurobusiness I – aproape 100%
 Parcul Eurobusiness II – cele 24 de hectare existente înainte de extindere sunt ocupate în proporție de aproape 100%
 Parcul Eurobusiness III – 80%
 mai rămân 60 de hectare disponibile după extinderea parcului II.
Demersurile privind distribuția de energie electrică au intrat în linie dreaptă pentru că în decembrie 2015 societatea Eurobusiness Parc SA a primit acceptul de la Electrica, operatorul regional de distribuție a energiei electrice, în acest sens. La începutul anului 2016 va fi depusă documentația pentru obținerea licenței de distribuție la Agenția Națională de Reglementare în domeniul Energiei.
Societatea Eurobusiness Parc Oradea SA are 6 angajați iar cifra de afaceri este de peste 7 milioane de lei.
Proiecte pentru anul 2016
Din 2016 Eurobusiness Parc Oradea se va transforma în SC Agenția de Dezvoltare Locală SA, și va începe construcția de hale pe baza cererilor ferme primite de la companii după cum urmează:
 în parcul Eurobusiness I se va construi o hală de 4.000 de metri pătrați pentru o companie din Cehia
 în parcul Eurobusiness II se va construi o hală de 8.000 de metri pătrați pentru o companie din Germania
Având în vedere faptul că fondul imobiliar al municipiului Oradea este limitat, anul viitor Agenția de Dezvoltare Locală SA va inventaria toate proprietățile industriale private din oraș (terenuri și hale) cu scopul de a le prezenta investitorilor interesați pe baza unui contract încheiat cu proprietarii acestora.
Școala profesională se va restructura în sensul că ne dorim crearea unui campus tehnic în care să fie concentrate toate clasele cu meseriile cerute de companiile din parcul industrial. Pregătirea forței de muncă este o prioritate motiv pentru care ne vom focusa anul viitor pe acest domeniu.
În 2016, în parteneriat cu Universitatea din Oradea, vom realiza un studiu al nevoilor companiilor din parcurile industriale pe următorii cinci ani privind forța de muncă cu studii superioare. În funcție de rezultatele studiului Universitatea își va stabili prioritățile astfel încât să pregătească forță de muncă în domeniile cerute pe piața muncii.
De asemenea, în 2016 vom continua demersurile pentru înființarea unei școli internaționale în Oradea care este cerută de către companiile care au investit în oraș.
Tot în 2016 intenționăm să amenajăm un centru de servicii pentru angajații companiilor din Parcul Industrial Eurobusiness I de pe Șoseaua Borșului. Acesta va avea grădiniță, creșă, sală de fitness și alte servicii necesare celor care își desfășoară activitatea în parcul industrial. Centrul de servicii va fi construit în parteneriat cu un investitor privat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam