ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ “APELE ROMÂNE”
Administraţia Bazinală de Apă Crişuri

Oradea, 29 februarie 2016

O nouă Avertizarea hidrologică cod galben
pentru râurile Holod, Crişul Negru şi Crişul Alb

Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale pe unele sectoare de râu şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE, după cum urmează:COD GALBEN, în intervalul 01.03.2016 ora 03:00 – 02.03.2016 ora 12:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Holod, Crişul Negru, Crişul Alb (judeţele Bihor, Hunedoara şi Arad).

„Precipitaţiile din ultimele 48 de ore au fost semnificative şi prin urmare solul este saturat. În aceste situaţii, un rol extrem de important în apărarea localităţilor îl joacă lucrările hridrotehnice cum ar fi barajele de acumulare şi îndiguirile. Fără aceste lucrări şi fără monitorizarea din partea A.B.A Crişuri orice intervenţie pe cursurile de apă în caz de inundaţii ar fi extrem de dificilă, dacă nu chiar imposibilă. Reamintim din nou atât autorităţilor locale, cât şi cetăţenilor, că în această perioadă a anului întreţinerea canalelor de scurgere şi a rigolelor este extrem de importantă.” Dorel Dume , director A.B.A Crişuri.

Pe tot parcursul avertizărilor hidrologice, specialiştii A.B.A Crişuri au făcut măsurători şi monitorizări în regim special astfel încât datele hidrologice să ajungă prompt la toate instituţiile responsabile cu intervenţia în caz de inundaţii.

În funţtie de evoluţia evenimentelor vom reveni.

COD GALBEN: Risc de viituri sau cresteri rapide ale nivelului apei neconducând la pagube semnificative, dar necesită o vigilenţă sporita în cazurile de activităţi sezoniere şi/sau expuse la
inundaţii. Depasire COTE DE ATENTIE (CA);

COD PORTOCALIU: Risc de viituri generatoare de revarsari importante susceptibile de a avea impact semnificativ asupra vietii colectivitatilor si sigurantei bunurilor si persoanelor. Depasire
COTE DE INUNDATIE (CI);

COD ROŞU: Risc de viituri majore. Ameninţare directă si generalizată asupra siguranţei persoanelor si bunurilor. Depasire COTE DE PERICOL (CP).

Administraţia Bazinală de Apă Crişuri
Str. Ion Bogdan, nr. 35, 410125 Oradea,Tel: (0259) 442 033; (0259) 443 892; Fax: (0259) 444 237
Birou Relaţii cu Presa
Anca MIHOCIU
E:mail: presa_abacrisuri@yahoo.com
Tel: 0746/179564

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam