În data de 14 august, Asociația Municipiilor din România (AMR) a făcut o adresă către Ministerul Finațelor Publice, prin care susține reexaminarea noului Cod Fiscal și propune câteva măsuri cu efecte benefice imediate pentru dezvoltarea localităților urbane.
Detalii legate de aceste modificări și importanța lor au fost prezentate azi de către primarul Ilie Bolojan, care este și președintele executiv al AMR.
Primarul a menționat că una dintre modificările propuse prevede reintroducerea impozitării suplimentare a imobilelor constând în clădiri și terenuri neîngrijite sau abandonate din intravilanul localităților și aplicarea acestei măsuri de la 1 ianuarie 2016.
Conform explicatiilor date de către Ilie Bolojan, această măsură de impozitare suplimentară a imobilelor abandonate a mai fost propusă Guvernului şi acceptată de către acesta, dar în cadrul dezbaterilor din Camera Deputaților această propunere a fost respinsă.
”Situația acestor imobile, pe lângă aspectul urbanistic dezolant pe care îl imprimă, afectează în mare măsură siguranța și sănătatea cetățenilor, deoarece vorbim despre terenuri insalubre sau clădiri (fostele platforme industriale, terenuri neîntreținute etc.) în paragină, cu elemente constructive degradate”, a explicat primarul Ilie Bolojan.
Având în vedere că autoritățile locale dispun momentan de un cadru legislativ limitat pentru a determina proprietarii acestor imobile să le întrețină, reintroducerea impozitării suplimentare în noul Cod Fiscal ar fi o pârghie fiscală pentru administrațiile locale, care nu este obligatorie şi care poate fi aplicată la nivel minim sau maxim, permiţând astfel gestionarea acestor probleme în funcţie de realităţile din fiecare localitate, a adăugat primarul Ilie Bolojan.
O a două propunere inițiată de către AMR legat de noul Cod Fiscal prevede reintroducerea taxei hoteliere, cu stabilirea cuantumului ei de către consiliile locale în cadrul unei interval de 0,5 – 5% și aplicarea ei pentru fiecare noapte de cazare și în cazul unităților de cazare din cadrul stațiunilor turistice.
Perceperea taxei hoteliere este o practică europeană, sub forma unei taxe locale. Ea este stabilită în limitele impuse de fiecare țară sau de fiecare regiune. Se încasează de la fiecare turist de către unitățile de cazare și apoi se virează la primăria din localitate. Valoarea taxei este stabilită diferit de la o țară la alta. În unele țări este o valoare fixă (situată între 0,4 și 4 euro pentru fiecare zi de cazare), stabilită în funcție de condițiile oferite de unitatea hotelieră, iar în altele este fixată ca un procent din valoarea facturii de cazare. În cele mai multe cazuri, se foloseşte pentru promovarea turistică a localității, prin asociațiile de turism create de primărie cu principalele unități turistice din localitatea respectivă, în alte zone se mai alocă fonduri pentru promovarea turistică a regiunii, pentru întreținerea monumentelor istorice și a zonelor turistice, pentru subvenționarea transportului local sau a curselor turistice și pentru organizarea unor evenimente.
„Nu mi se pare normal să se anuleze o taxă locală fără consultarea noastră şi fără a se oferi vreun element financiar în compensaţie. Şi aşa ne plângem că România nu este promovată turistic în plan internaţional, că participarea noastră la târgurile de turism este redusă ca amploare. Dacă nu vom avea aceste resurse nu ne vom mai putea promova localităţile”, a spus Ilie Bolojan.
În Oradea, de exemplu, existența taxei hoteliere ar putea aduce un beneficiu de 250 de mii de euro/an, iar pentru localitățile mici cu profil turistic impactul eliminării taxei hoteliere va fi resimțit puternic, această taxă reprezentând o sursă pentru salubrizarea publică a stațiunii, iluminatul public, amenajarea spațiilor publice etc., a menționat primarul Ilie Bolojan.
În Oradea a fost înfiinţată, alături de operatori economici din turism, Asociaţia pentru promovarea turismului în Oradea şi în regiune, având drept scop unic promovarea şi dezvoltarea turismului, prim editarea de materiale publicitare şi participarea la târgurile de turism. În cuantumul taxei hoteliere încasate la bugetul local, Primăria Oradea alocă asociaţiei o contribuţie financiară anuală pentru acţiuni şi activităţi de promovare turistică.

Cu stimă,
Biroul de presă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam