În perioada cu zile libere ale Sărbătorii Pascale (între 30.04.2016 şi 2.05.2016), asistenţa medicală şi farmaceutică din judeţul Bihor va fi asigurată de unităţi cu program de activitate permanent (similar zilelor de sfârşit de săptămână):
I. Centre de permanenţă al medicilor de familie (CP) sunt următoarele:
1. C.P. „Gh. Doja” Oradea: Oradea, str. Gh. Doja, nr.99/F; Telefon: 0359-411331;
2. C.P. ,,Leagănului” Oradea: Oradea, str. Leagănului, nr. 13/A; Telefon:0359-438125;
3. C.P. ,,Vlădeasa” Oradea: Oradea, str. Vlădeasa, nr. 70; Telefon: 0359-415315;
4. C.P. ,,Medena” Oradea: Oradea, str. Anton Bacalbașa, nr.2; Telefon: 0259-221122;
5. C.P. ,,Nufărul” Oradea: Oradea, str. Grigore Moisil nr.7; Telefon: 0359-454496;
6. C.P. ,,Cantemir” Oradea: Oradea, str. Kiev nr.3; Telefon: 0259-471824;
7. C.P. Biharia: Biharia, str. Trandafirilor, nr.35; Telefon: 0259-342770;
8. C.P. Brusturi: Brusturi nr.166/4; Telefon: 0259-326835:
9. C.P. Ceica: Ceica, nr. 4; Telefon 0259-324472;
10. C.P. Ciuhoi: Ciuhoi, nr.205; Telefon: 0259-328821;
11. C.P. Câmpani: Câmpani, nr.88/A; Telefon: 0359175253;
12. C.P. Cociuba Mare: Cociuba Mare, nr. 83; Telefon: 0359-405393;
13. C.P. Dobrești: Dobrești, nr.267/A; Telefon: 0732718337;
14. C.P. Drăgești: Drdgești nr.183; Telefon: 0359-462562;
15. C.P. Holod: Holod, nr. 238;Telefon: 0259- 311777;
16. C.P. Mișca: Mișca, nr. 380; Telefon: 0359174090;.
17. C.P. Olcea: Olcea, nr.70; Telefon: 0359-450500;
18. C.P. Pomezeu: Pomezeu , nr. 80; Telefon: 0259-322967:’
19. C.P. Răbăgani: Răbăgani, nr. 29/A; Telefon: 0259-324900; 0259-324846;
20. C.P. Săcădat: Săcădat, nr. 180; Telefon: 0259-458248;
21. C.P. Săcueni: Săcueni, str. Libertății, nr. 28; Telefon:0259-352655;
22. C.P. Sălacea: Sălacea, nr.319; Telefon: 0766486957;
23. C.P. Sârbi: Sârbi, nr.547; Telefon: 0359-445811;
24. C.P. Suplacu de Barcău: Suplacu de Barcău, str. Crinului, nr. 16; Telefon: 0259-368352;
25. C.P Șoimi: Șoimi, nr. 38; Telefon: 0371301848;
26. C.P. Vadu Crisului: Vadu Crisului, nr.772; Telefon: 0259-443020;
27. C.P. Valea lui Mihai: Valea lui Mihai, Str. Republicii, nr. 29;Telefon:0755088131 ;
28. C.P. Vașcău: Vașcău, str. Unirii, nr. 75; Telefon: 072064550.
Personalul medical din centrele de permanenţă acordă asistenţa medicală de urgenţă persoanelor care se deplasează la sediul centrului de permanenţă.
II. Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi/sau SMURD pot fi solicitate, pentru urgenţe medico-chirurgicale, gratuit din orice reţea de telefonie fixă sau mobilă, la Numărul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112.
III. Ambulanţa Pelican, poate fi solicitată la numărul de telefon 0259-962, va deservi cazurile urgente în perioadele sărbătorilor.
IV. Structurile de primiri urgenţe (camerele de gardă, compartimente şi unităţi de primiri urgenţe) din cadrul spitalelor publice au o activitate permanentă, în conformitate cu planificarea medicilor în cadrul turelor de gardă.
V. Asistenţa de urgenţă pentru medicină dentară este asigurată de Compartimentul de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea, str. Corneliu Coposu nr. 12. În această locaţie
este furnizată permanent şi în mod gratuit asistenţa stomatologică de urgenţă pentru cetăţenii cu probleme dentare.
VI. FARMACIILE cu program de lucru non-stop în perioadele sărbătorilor sunt următoarele:
l.Farmacia Concordia – Oradea, P-ta Bucuresti, nr. 2-4;
2.Farmacia Sanifarm 58 – Oradea, Republicii, nr.33;
3.Farmacia Biovita – Oradea, str. Republicii nr.40;
4.Farmacia FARMIMPEX – Oradea, Republicii 26;
5.Farmacia FONTANA – Oradea-str. Transilvaniei nr.6. bl.U1:
6.Farmacia Medifarm – Oradea, str.Ialomitei, nr.1, Bl.AN3;
7.Farmacia Suflet Farm – Oradea str. Tudor Vladimirescu nr.4;
8. Farmacia Procardia – Oradea, str.Libertatii nr.4.
VII. Laboratorul de Medicină Legală desfăşoară o activitate permanentă, conform cu planificarea turelor de gardă, medicii legişti asigură prin rotaţie activitatea de teren şi consultaţiile pentru eliberarea de certificate, pentru toate problemele specifice (determinare alcoolemie, viol, tâlhării etc). Laboratorul de Medicină Legală Oradea poate fi apelat la nr. de telefon 0259419740.
VIII.Serviciul de Permanenţă al D.S.P. Bihor va avea activitate în perioada menţionată, zilnic, între orele 9 şi 17. Pentru probleme deosebite legate de sănătatea publică cetăţenii se vor putea adresa la serviciul de permanenţă, în intervalul orar menţionat, pe str. Libertăţii nr.34 şi/sau la numărul de telefon: 0259418639.

Beneficii şi riscuri în caz de consum al cărnii de miel
În urma analizelor de laborator efectuate, 100 grame de carne de miel au o valoare calorica ridicata de 200 – 300 kcal şi un conţinut ridicat de potasiu. Organele (în special ficatul), dar si carnea, conţin foarte mult fier, care se absoarbe foarte uşor, zinc şi carnitina cu rol energetic şi cantităţi mici de calciu, acidu folic şi vitamina E. Are un conţinut de proteine ridicat dar şi multe grăsimi saturate (80 mg de colesterol la 100 grame).
Carnea mieilor cu greutate mai mica de 10 kg sau sub 9 săptămâni poate produce, la persoane predispuse genetic – cu boli preexistente – sau în caz de consum excesiv, probleme legate de:
– conţinutul ridicat de colagen bogat in oxipurine: este greu digerabil iar excesul creează probleme cum ar fi: atac de gută, la cei suferinzi deja, şi boli gastro-intestinale şi hepato-renale, la cei predispuşi unor asemenea afecţiuni (cu hiperuricemie);
– conţinutul scăzut de fibre alimentare: recomandăm consumul în asociere cu legume pentru a preveni constipaţia; stufatul sau drobul trebuie sa aibă cat mai multa verdeaţă şi orez;
– conţinutul crescut de lipide: are risc aterogen, în special la cei cu boli cardiovasculare, sau risc de colici biliare, pancreatită;
– conţinutul crescut de proteine: predispune la alergii.

DSP Bihor recomandă cetăţenilor respectarea şi a următoarelor măsuri în cazul consumului cărnii de miel:
– în cazul preparării ciorbelor, adăugarea cărnii doar in momentul fierberii şi, pe cât e posibil, folosirea cărnii de la miei de 10-14 kg;
– prepararea cărnii de miel înăbuşita sau preparată pe grătar, evitându-se pe cat posibil prăjelile, iar stufatul trebuie sa conţină cat mai multe legume, deoarece carnea nu conţine fibre şi legumele vor ajuta prevenirea constipaţiei.
– evitarea asocierii cărnii de miel cu pâine, mămăligă sau paste. Ea trebuie asociata doar cu legume.
– la achiziţionare, verificarea existenţei ştampilei sanitar-veterinare.
– nu cumpăraţi şi nu folosiţi pentru preparare şi consum carnea de miel care a fost depozitata la temperaturi mai mari de patru grade Celsius.

În situaţia în care starea generală este alterată recomandăm adresarea la cea mai apropiată unitate medicală care are program de activitate permanent pentru cazurile urgente în scopul examinării medicale şi instituirii precoce a tratamentului adecvat.

DIRECTOR EXECUTIV,
DR. RAHOTĂ DANIELA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam