In întreaga Europă şe naşte la sfîrşitul secolului 19 o amplă mişcare de înnoire artistică a cărei principală sursă de inspiraţie este natura. De la Barcelona la Helsinki, de la Glasgow la Nancy, natura modelează o nouă estetică, dă viaţă unor forme ce revoluţionează arta de a trăi şi permite unirea ştiinţei şi a artei într-un elan comun.
Expoziţia « Naturi şi Art Nouveau » propune explorarea « templului naturii » evocat de Charles Baudelaire, unde se alătură simboluri, descoperiri ştiinţifice şi influenţe îndepărtate.
Posedând forţa conferită de un repertoriu reînnoit, creatorii Art Nouveau traduc fiecare intr-un limbaj propriu viziunea lor despre frumuseţe. Universul lor, deşi puternic ancorat în realitatea cotidiană, devine un paradis imaginar populat de figuri organice, senzuale, de utopii, de vise şi de mistere.
Concepută de istoricul de artă catalan Teresa M. Sala, expoziţia « Naturi ale stilului Art Nouveau » pune în valoare atât un teren enciclopedic cît şi multiple experimente individuale. Prin intermediul fotografiei, a documentelor şi a unei scenografii dinamice datorate lui Antoni Garau, expoziţia oferă o viziune concisă a stilului Art Nouveau, dar caută, de asemenea, să facă mai sensibil « miresmele, culorile, sunetele ce animă natura ».
Fiecare oraş propune propria sa viziune asupra expoziţiei, în funcţie de locul ales, iar, în unele cazuri, o poate completa cu lucrări din propriul patrimoniu.
Fondat în 1999 şi finanţat de instituţii partenere şi de Comisia Europeană, Reţeaua Art Nouveau Network (RANN) lucrează pentru valorizarea, recunoaşterea şi salvgardarea patrimoniului Art Nouveau în întreaga Europă, prin intermediul colocviilor, publicaţiilor destinate tuturor categoriilor de public, schimburi de experienţă şi expoziţii itinerante.
La fel ca şi în prima expoziţie RANN intitulată « Art Nouveau en project », concepută in a doua fază a existenţei sale (2002-2004), expoziţia « Naturi ale stilului Art Nouveau » a fost prezentată succesiv în fiecare din oraşele partenere începînd cu octombrie 2013 (Bruxelles, Helsinki etc.). Ea va fi însoţită, după caz, de un catalog și de o carticică de activităţi pentru copii.
EXPOZIŢIA
Concepută nu ca o expoziţie tradiţională, ci ca o experinţă senzorială şi vizuală, « Naturi ale stilului Art Nouveau », parcurge Europa secolului 19 în trei spaţii în care ansamblul de imagini oferă o percepţie de ansamblu dar şi la microscop asupra unui moment esenţial pentru artă şi pentru istoria ei.
******************************************************************************
CONTEXT
Expoziţia itinerantă „ Naturi al stilului Art Nouveau”(sau „Art Nouveau şi Natura”-„Art Nouveau and Nature”) a fost actiunea principală a proiectului european „Art Nouveau şi ecologia”, în cadrul căruia au fost înscrise numeroase activităţi. Expoziţia a debutat in octombrie 2013 şi a călătorit în unsprezece oraşe şi regiuni co-organizatoare ce au participat la acest proiect european (Alesund, Aveiro, Bad Nauheim, Barcelona, Bruxelles SPRB şi Muzeul Horta, Helsinki, Ljubljana, Nancy, Regiunea Lombardia, Riga, Terassa), în trei oraşe partenere asocialte (Glasgow, La Chaux –de Fonds, Havana), precum şi in oraşe membre ale asociatiei RANN (Subotica) și acum Oradea. Ea poate fi prezentată şi în alte oraşe începând cu luna ianuarie 2016.
Expoziţia doreşte să sensibilizeze marele public deopotrivă la stilul Art Nouveau şi la natură, explicitând influenţele Art Nouveau în raport cu natura, cu influenţele din Extremul Orient sau cu ştiinţele botanice. Expoziţia se desfăşoară concomitent în doua oraşe europene, în facsimil. Scopul acestui proiect este acela de a sensibiliza un public european cât mai vast şi mai divers: marele public, publicul tânăr, studenţi şi profesori. In acest scop, expoziţia est însoţită de un catalog bilingv englez- francez intitulat „O lume stranie-Hibridizare în Art Nouveau si Simbolism /Hibridizare si Simbolism in Art Nouveau/ „Hibridizare in Art Nouveau si Simbolismul ”.) şi de o cărticică (Livret) educativă destinată copiilor intitulată „Naturi ale stilului Art Nouveau”. De asemenea, sunt disponibile fişe de activităţi pentru copii de 3-5 ani şi 6-10 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam