Primarul Ilie Bolojan a vorbit în cadrul conferinţei de presă de azi, 25 februarie 2015, despre Strategia de Dezvoltare a Municipiului Oradea. Aceasta strategie urmează să fie supusă aprobării în şedinţa Consiliului Local din data de 10 martie 2015.
Aprobarea acesteia este un pas foarte important pentru Oradea, fiind una dintre condiţiile esenţiale în momentul în care se deschid axele de finanţare europene, pentru ca municipiul nostru să poată contracta astfel de finanţări.
”Strategia nu e un document care să arate ce proiecte se vor derula în Oradea în anii următori, ea stabileşte doar direcţiile şi directivele pe care care oraşul le urmăreşte şi pe care va trebui să le respecte. Doar acele proiecte care vor respecta strategia de dezvoltare a oraşului vor putea fi eligibile la finanţările din fonduri U.E. Principalul obiectiv urmărit de strategie este ca Oradea să atingă un grad de prosperitate, care presupune un grad de creştere economică, de creştere a PIB-ului. Global, noi trebuie să avem o rată de creştere dublă a dezvoltării faţă de dezvoltarea naţională. Pentru a ne apropia de nivelul mediu din U.E., trebuie să avem ritmuri de dezvoltare de minim 5% pe an”, a spus primarul Ilie Bolojan.
Printre directivele urmărite se numără creşterea competivităţii, care va duce şi la o creştere a salariilor, dar şi realizarea unei infrastructuri de bună calitate, urmărind astfel, să avem legături mult mai bune şi mai multe cu Zona Metropolitană Oradea. Un prim pas va fi fuziunea municipiului Oradea cu Sînmartinul.
O a treia direcţie urmăreşte investiţiile care trebuie făcute în calitatea vieţii, acest lucru însemnând printre altele crearea a cât mai multe zone verzi, locuri de odihnă şi de agrement pentru orădeni.
A patra direcţie urmărită este punerea în valoare şi protejarea patrimoniului municipiului Oradea (zona centrală, Cetatea Oradea, resursele de apă geotermală).
Buna guvernare şi creşterea calităţii serviciilor publice, care trebuie să se reflecte în accesul tuturor locuitorilor la utilităţi, dezvoltarea unui oraş cât mai curat şi mai sigur pentru toţi, constituie trăsăturile celei de a cincea direcţii a strategiei de dezvoltare a municipiului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam