Primul şi singurul laborator medical din România, dotat cu un analizor microTAS Wako i 30 pentru depistarea precoce a cancerului hepatic este Humanamed din Oradea (str. Tudor Vladimirescu, clădirea fostei Policlinici pentru Copii). Aparatul este produs de Fujifilm şi este recomandat de Societatea Japoneză de Hepatologie, pentru diagnosticarea in vitro necesară evaluării riscului de dezvoltare a carcinomului hepatic

Practic, analizorul unicat în România procesează serul unei persoane afectate de hepatita de tip B sau C, cu ciroză alcoolică sau nonalcoolică, sau cu orice altă boală hepatică ce creşte riscul dezvoltării cancerului de ficat. Aparatul analizează simultan cei mai buni markeri biologici HCC validaţi clinic (mai precis AFP, AFP-L3 şi DCP), utilizînd scoringul GALAD pentru rezultate cît mai precise, indicînd astfel prezenţa sau absenţa tumorilor hepatice în stadiul incipient, adică a cancerului primar. În Japonia acest sistem este utilizat de circa 25 de ani şi 30% dintre pacienţii cu cancer hepatic sînt descoperiţi în stadii incipiente.

Analizorul este capabil să proceseze serul unui pacient şi să ofere rezultatul în 9 minute. „Investiţia în acest aparat este de 45.000 euro, laboratorul nostru urmînd a face servicii şi judeţelor învecinate. Costul unei investigaţii este de circa 100 de euro. Primele analize le vom face de marţi 17 iulie”, a declarat unul dintre specialişti, Laurenţiu Chiană.

În trecut, depistarea cancerului hepatic se făcea exclusiv în urma uneia sau mai multor biopsii, considerată metodă invazivă. În România sînt înregistrate anual peste 2.o00 de noi cazuri de cancer hepatic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam