unei vizite la Oradea, Excelenţa sa Tove Bruvik Westberg, ambasadorul Regatului Norvegiei la Bucureşti, a fost primită azi de primarul Ilie Bolojan. Discuţiile s-au axat în principal pe proiectul de valorificare a energiei geotermale, în valoare de 4 milioane euro, cofinanţat în proporţie de 85% de către Guvernul Norvegiei.
În cadrul acestui proiect, puţul de apă geotermală din incinta Universităţii Oradea va fi legat cu punctul termic de la Liceul sportiv, se va moderniza integral punctul termic 902 şi se vor înlocui schimbătoarele de căldură vechi. De asemenea, se va realiza şi un puţ de reinjecţie a apei geotermale în zona străzii Ceyrat: “Nu mai putem fora un puţ fără să reinjectăm apa geotermală, pentru că se distruge zăcământul”, a declarat primarul Ilie Bolojan cu privire la realizarea puţului de reinjecţie, primul de acest fel din ultimii 25 de ani.
Dl Ilie Bolojan a informat-o pe Excelenţa Sa Tove Bruvik Westberg despre faptul că lucrările la proiect urmează să înceapă în luna noiembrie a acestui an, termenul de execuţie fiind de 10 luni.
Ambasadorul Norvegiei a declarat la sfârşitul întrevederii că urmează să revină în toamna anului viitor la Oradea, pentru a vedea modul în care a fost realizat proiectul. De la Primăria Oradea, doamna ambasador a plecat în zona Universităţii Oradea, pentru a vizita locaţia în care se efectuează lucrările.
Primăria Oradea a semnat anul trecut contractul de finanţare pentru proiectul „Valorificarea energiei geotermale pentru producerea agentului termic de încălzire pentru consumatorii PT 902 cu reinjectarea apei geotermale uzate termic în zăcământ” pentru accesarea fondurilor disponibile în cadrul programului RO06 Energie Regenerabilă (RONDINE), derulat prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European 2009-2014. Proiectul este în valoare de peste 17,6 mil. lei (4 mil. euro), fiind finanţat în proporţie de 85% de către Guvernul Norvegiei, prin Mecanismul de finanţare al spaţiului economic european 2009-2014, iar 15% de către Administraţia Fondului pentru Mediu.
Unul dintre obiectivele Municipiului Oradea este crearea premiselor necesare pentru livrarea de energie termică prin valorificarea resursei de apă geotermală din Oradea şi ridicarea serviciilor din acest domeniu la standarde europene.

Cu stimă,
Biroul de presă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam