Alex. Ştefănescu lansează la Oradea un Mesaj către tineri: Redescoperiţi literatura!

Alex. Ştefănescu vine la Oradea pentru a lansa cea mai nouă carte a sa: Mesaj către tineri: Redescoperiţi literatura!, apărută la Curtea Veche Publishing.
Întâlnirea cu publicul are loc miercuri, 22 octombrie, de la ora 17, în Sala Mare a Primăriei.

„Această carte reprezintă o ultimă încercare a mea de a trezi interesul tinerilor pentru literatură. Sunt prea în vârstă ca să mai fac și alte încercări. Când eram copil și am descoperit literatura mi s-a părut ceva atât de frumos, încât am hotărât, cu un egoism ingenuu, să nu mai vorbesc nimănui de existența ei. Voiam ca literatura să rămână numai a mea. Odată cu trecerea anilor, – mărturiseşte Alex. Ştefănescu – am ajuns, dimpotrivă, să doresc ca toată lumea să se bucure de frumusețea literaturii. Cum să te uiți la o auroră boreală fără să-i chemi și pe alții să o vadă?”

Deviza „Hai să ne bucurăm împreună de frumuseţea literaturii!” a fost adoptată şi urmată de Alex. Ştefănescu încă de la începutul carierei sale de critic literar. Cea mai recentă carte a sa este o reluare a acestui îndemn.

Volumul va fi prezentat de Dan-Liviu Boeriu – cronicar literar al revistei Literatura de azi şi Ioana Revnic – autoarea volumului Convorbiri cu Alex. Ştefănescu.

Cartea Mesaj către tineri. Redescoperiţi literatura! de Alex. Ştefănescu a fost publicată anul acesta, la Curtea Veche Publishing. Lansarea are loc în Sala Mare a Primăriei din Oradea, de la ora 17.

Evenimentul este organizat de Fundaţia Academia Civică Bihor, Primăria Municipiului Oradea şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor.

Parteneri: Librăria Humanitas „Mircea Eliade” din Oradea, Revista Literatura de azi (www.literaturadeazi.ro), Asociaţia Medicilor Stomatologi cu Practică Privată din Romania – Filiala Crişana (preşedinte – dr. Vlad-Cristian Deac).

ALEX. ŞTEFĂNESCU. Critic şi istoric literar, prozator, dramaturg, publicist, realizator de emisiuni TV. Născut la 6 noiembrie 1947. Redactor (începând din 1990) și redactor -şef (în perioada 1995–2010) al revistei România literară.

Autor a mii de articole şi a 24 de cărţi, dintre care a avut un mare ecou Istoria literaturii române contemporane. 1941-2000, apărută în 2005 (Premiul Uniunii Scriitorilor, Premiul Academiei). Volumele Jurnal secret, 2009 şi Bărbat adormit în fotoliu, 2010 s-au epuizat din librării şi au fost reeditate la cererea publicului.

Emisiunea Un metru cub de cultură difuzată de Realitatea TV i-a adus Premiul APTR pentru talk-show-uri pe 2004, iar altă emisiune, realizată pentru TVR Cultural, Istoria literaturii române contemporane povestită de Alex. Ştefănescu – Premiul APTR pentru emisiuni culturale pe 2008.

În 2009 a publicat o carte despre două sute cincizeci de cărţi proaste, Cum te poţi rata ca scriitor. Tot în 2009 a început să realizeze şi o emisiune TV pe această temă, Tichia de mărgăritar. A urmat, între 2011-2013, emisiunea Iluminatul public, consacrată celor mai bune cărţi apărute după 1989.

Cele mai recente titluri din biografia sa sunt: Convorbiri cu Alex. Ştefănescu (de Ioana Revnic), Texte care n-au folosit la nimic şi Un scriitor, doi scriitori (cu desene de Bogdan Petry), apărute la Editura ALL, în 2013 şi 2014.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam