Respins în urmă cu o lună, Inspectoratul Școlar Județean Bihor și-a dat avizul privind fuziunea dintre Colegiul Tehnic ”Andrei Șaguna” și Colegiul Tehnic ”Traian Vuia”. În baza acestui document, consilierii locali orădeni au putut adopta hotărârea privind rețeaua școlară, care privește și această modificare.

Începând cu anul școlar 2016-2017, noua rețea școlară a unităților de învățământ preuniversitar din Municipiul Oradea va suferi câteva transformări. Potrivit proiectului de hotărâre supus în ședința extraordinară a Consiliului Local Oradea o primă propunere care vizează modificarea rețelei privește fuzionarea a două grădinițe din Oradea. Este vorba de Grădinița cu Program Normal nr.1 din Velența, respectiv a Grădiniței cu Program Prelungit nr. 37. Pentru GPN nr. 1 se plătește o chirie lunară de 4.000 lei, în schimb, GPP nr. 37 funcționează în spațiul de lângă Vandana, aparținând unui investitor care și-a anunțat intenția de a demola clădirea. Pentru cei 42 de copii de la GPN nr. 1 există posibilitatea să fie preluați de Grădinița nr. 22, în incinta Creșei de pe str. Grădinarilor sau alt spațiu. Prichindeii de la GPN nr. 37 vor fi preluați de Grădinița nr. 54. Pentru această modificare, ISJ Bihor și-a dat acordul încă de acum o lună. În schimb, au existat discuții pe marginea fuziunii celor două colegii tehnice. A existat chiar o acțiune de protest a cadrelor didactice nemulțumite de această decizie, în perspectiva pierderii locurilor de muncă. Cu o oră înainte de ședința de CLO, ISJ Bihor și-a dat totuși avizul, privid fuziunea celor două unități medicale. ”Consiliul de Administrație a ISJ Bihor, la propunerea Primăriei Oradea, a acordat aviz favorabil fuziunii celor două unități școlare. Va fi o fuziune prin absorbție. Se vor păstra specializările, iar noua denumire va fi de CT ”Traian Vuia”. Detaliile vor fi discutate ulterior”, a declarat Claudiu Demian, purtătorul de cuvânt al ISJ Bihor.
În plenul ședinței de CLO, doar consilierul PSD, Doina Bunea a avut o obiecție. ”Aș dori ca la un an de la această fuziune să vedem cât de benefică a fost această acțiune. Ar trebui să facem o evaluare de început de ani, apoi la sfârșit de an”, a cerut Doina Bunea. În replică, primarul Ilie Bolojan a precizat că efectele se vor vedea abia în patru-cinci ani. ”Există un deficit de forță de muncă calificată. Această fuziunea are în vedere constituirea unei școli de meserii. ISJ Bihor va aproba un plan pe 4-5 ani, astfel ca această nouă unitate școlară să devină doar una cu clase profesionale. Azi avem clase de liceu, seral și profesională. În Consiliul de Administrație a unității o să avem reprezentanți ai firmelor din Parcul Industrial, care vor face investiții în laboratoarele școlii și vor acorda burse elevilor. În vară, profesorii vor trebui să meargă la aceste companii, unde să se recalifice. Nu se mai poate preda ca acum 20 de ani. Poate unii dintre profesori nu își vor mai regăsi materiile în curicula acestei școlile”, a precizat Ilie Bolojan. Acesta a adăugat că se impune ca și profesorii de la Liceul German ”Friedrich Schiller” să învețe limba germană și să predea materiile în limba germană. Totodată, și la Colegiul Economic ”Partenie Cosma” se dorește ca un etaj al noului corp de clădire să fie ocupat de o școală în limba engleză. Proiectul de hotărâre a fost votat, în unanimitate, de către consilierii locali, iar noile transformări vor opera abia din toamnă, odată cu noul an școlar.

Cristina Puscas

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam