Traficul devine din ce în ce mai dens pe Aeroportul Oradea. După cursele charter către Antalya (Turcia), agenţia de turism Christian Tour introduce cursele aeriene către Hurghada (Egipt), iar de anul viitor vrea sa opereze şi curse charter spre Creta (Grecia).

 

Noua cursă directă Oradea – Hurghada (Egipt) va opera în perioada octombrie-noiembrie 2017, perioadă considerată vîrf de sezon în Egipt. O aeronavă Airbus A320 va zbura în fiecare miercuri către destinaţia exotică şi înapoi.

 

„Cursele charter nu depind de Aeroportul Oradea, ci de agenţiile de turism, iar noi sîntem deschişi oricărei idei turistice şi sprijinim iniţiativele private, mai ales că bihorenii merită să aibe <> variante de deplasare rapidă în străinătate”, spune directorul general al aeroportului, Gheorghe Pasc.

 

Cursele charter către Antalya, operate de Christian Tour, au fost un succes, avioanele fiind pline în special cu bihoreni, în proporţie de 99%. „Odată cu achiziţia, de către compania noastră, a unui lanţ de 20 de birouri maghiare de turism, Oradea va deveni un hub foarte important pentru noi deoarece va colecta turişti şi din judeţele învecinate din Ungaria”, a declarat Doina Grigoraş, director executiv al tour operatorului Christian Tour. Tot potrivit reprezentantei agenţiei, anul viitor vor fi introduse şi zboruri către insula Creta.

 

Anul acesta va începe şi construcţia unui nou terminal pentru pasageri, pentru care Guvernul a alocat deja 8 milioane de lei. Pentru dezvoltarea viitoare a aeroportului, banii vor veni din două surse: 75% din ajutorul de stat şi 25% din împrumutul pe care-l va contracta aeroportul. Consiliul Judeţean Bihor va garanta o linie de finanţare de tip revolving în valoare de aproape 7 milioane de lei, care reprezintă contribuţia de 25% la care este obligat aeroportul prin legislaţia europeană. Regulamentul 1084\ 2017 prevede că intensitatea maximă a ajutorului de stat nu trebuie să depăşească 75% din costurile eligibile.

 

La ora actuală au început deja măsurătorile pentru noul terminal, cu suprafaţa de aproape 3.000 de metri pătraţi, care va putea găzdui simultan circa 600 de pasageri. „Vrem să începem cît mai repede, şi să terminăm înaint de termen noul terminal al aeroportului, astfel încît să cîştigăm din anii pierduţi în care judeţul Bihor a fost văduvit de oportunităţile pe care le presupune un aeroport mare, dezvoltat, cu zboruri către cît mai multe destinaţii”, a declarat şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Traian Bodea.

 

Contractul semnat cu asocierea de firme care a cîştigat licitaţia, UTI Grup şi Eldiclau, prevede şi reamenajarea terminalului vechi, care va prelua doar pasagerii ce se vor îmbarca pentru cursele externe, precum şi amenajarea unei noi parcări cu 150 de locuri.

 

Potrivit directorului instituţiei, Gheorghe Pasc, începînd de anul viitor se anunţă şi mai multe curse noi pe Aeroportul Oradea, atît interne cît şi internaţionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam