Azi, 13 ianuarie, la sediul A.B.A Crişuri a avut loc o întâlnire de lucru între experţii români şi cei maghiari având ca scop armonizarea unor propuneri de proiecte comune în vederea pregătirii aplicaţiilor de finanţare pentru Programul de Cooperare Transfrontalieră –INTERREG VA Romania – Ungaria (2014-2020).

Astfel, A.B.A Crişuri în parteneriat cu Direcţiile de Apă Kövízig Gyula şi Tivízig Debrecen din Ungaria propun cinci proiecte de reabilitare, dotare şi modernizare menite să crească gradul de siguranţă la ape mari pe zona de interes româno-maghiară.

“Pentru partea română, proiectele propun următoarele lucrări şi dotări: reabilitarea stăvilarului şi echipamentelor hidromecanice de la Tulca; reconstruirea unui canton la Vărşand; lucrări de reabilitare şi modernizare la acumulările Viţeilor, Popii şi Steluţa aflate în bazinul hidrografic Barcău; reabilitarea digului de pe cursul râului Barcău aval de drumul E671 (Oradea-Satu Mare) până la frontiera româno-maghiară şi achiziţionarea de mijloace de intervenţie pentru ape mari cum ar fi, bărci, motopompe sau echipamante de prelucrare şi transmitere automată a datelor.” Pásztor Sándor, director tehnic A.B.A Crişuri.

Propunerile de proiecte care conţin lucrări de infrastructură au fost cuprinse şi în Planul de Management al Riscului la Inundaţii aferent bazinelor hidrografice de pe teritoriul român şi maghiar şi sunt în concordanţă cu prevederile Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare privind colaborarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a apelor de frontieră şi regulamentelor aflate în rigoare.

„În perioada imediat următoare, cele cinci propuneri de proiecte vor fi înaintate catre autorităţile centrale în vederea analizării şi obţinerii finanţării dorite. Detaliile tehnice şi financiare ale proiectelor nu sunt definitive, ele vor putea fi finalizate după publicarea modelului aplicaţiei de finanţare din cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră –INTERREG VA În total proiectele însumează aproximativ 4,5 mil de euro.” Dorel Dume, director A.B.A Crişuri.

Delegaţia română a întrunit directori şi experţi din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române”, din cadrul Institutului Naţional de Hidrologie şi din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri.

Administraţia Bazinală de Apă Crişuri
Str. Ion Bogdan, nr. 35, 410125 Oradea,Tel: (0259) 442 033; (0259) 443 892; Fax: (0259) 444 237
Birou Relaţii cu Presa
Anca MIHOCIU
E:mail: presa_abacrisuri@yahoo.com
Tel: 0746/179564

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam