Marți- 14 iunie 2016, la ora 4 dimineața, echipa de intervenție din cadrul ”Apele Române” avea pregătiți deja 1.000 de saci cu nisip pentru a interveni pe Crișul Alb, în localitatea Crișcior (HD). Pe parcursul zilei, angajații Sistemului de Gospodărire a Apei Crișul Alb au intervenit cu 4 motopompe și 5.000 de saci care au fost necesari pentru a proteja gospodăriile din comuna Bucureșci. Crișul Alb a înregistrat depășiri ale cotelor de atenție și pericol în 3 localități: Vața de Jos, Criscior și Brad. La ora actuală debitul râului este de 72,5mc/s, ceea ce însemnă că este de 3 ori mai mare decât media lunii iunie. ”În această dimineață, am fost solicitați să întervenim în localitatea Crișcior cu motopompe pentru a ajuta comunitatea la evacuare apelor din gospodării. Prin echipamanetele pe care le avem în dotare încercăm să susținem eforturile comunității locale și pe cele ale pompierilor.” Simona Toma, șef formație in cadrul S.H. Crișul Alb.

În ultimele trei zile, precipitațiile cumulate au fost însemnate din punct de vedere cantitativ mai ales în localitățiile : Vața de Jos (HD) 100,9 l/mp, Crișcior (HD) 163,2 l/mp și Bucureșci (HD) 124,4 l/mp.

Cotele înregistrate pe valea Roșie, în localitatea Pocola (BH) nu au mai fost atinse din anul 1980.
”În localitățile Pocola, Delani și Drăgoteni, angajații A.B.A Crișuri au susținut acțiunile pompierilor cu motopompe și 130 de saci cu nisip. Nu a fost cazul să punem în funcțiune barajele mobile iar din datele pe care le prelucrăm în dispecerat constatăm că, ce a fost mai greu a trecut.” Dorel Dume, director A.B.A Crișuri.

Debitul râului Crișul Repede înregistrează, în municipiul Oradea, o ușoară creștere dar, datorită lucrărilor de apărare situația este sub control. Precipitații semnificative s-au înregistrat timp de trei zile în Beiuș 121 l/mp, Luncasprie 158 l/mp și Aleșd 184,2 l/mp.

La ora actuală, în județul Bihor se înregistrează depășiri ale cotelor de atenție pe râul Crișul Negru, în localitățile Tinca și Talpoș, și pe valea Holod, în localitatea Holod. În marea majoritate a zonelor ploaia s-a orpit iar debitele sunt în scădere. ”De menționat este faptul că, deși s-au înregistrat preciputații cumulate de peste 100l/mp, decolmatarea văii Topa a făcut ca de data asta valea să nu mai inunde terenurile agricole.” Dorel Dume.

În funţtie de evoluţia evenimentelor vom reveni.

Reamintim avertizarea hidrologică:

COD GALBEN
Până miercuri, 15 iunie ora 24, pe râurile: Barcău (judeţele Sălaj şi Bihor), Crişul Repede – bazin superior şi afluenţi – judeţele Cluj şi Bihor, Crişul Negru, Crişul Alb – judeţele Bihor, Arad şi Hunedoara.

COD PORTOCALIU
Până miercuri, 15 iunie, ora 18, pe rârurile: , Barcău-bazin superior şi afluenţi (judeţele Sălaj şi Bihor), Crişul Negru (judeţul Bihor), Crişul Alb (judeţele Hunedoara şi Arad).

COD GALBEN: Risc de viituri sau cresteri rapide ale nivelului apei neconducând la pagube semnificative, dar necesită o vigilenţă sporita în cazurile de activităţi sezoniere şi/sau expuse la inundaţii.
Depasire COTE DE ATENTIE (CA);

COD PORTOCALIU: Risc de viituri generatoare de revarsari importante susceptibile de a avea impact semnificativ asupra vietii colectivitatilor si sigurantei bunurilor si persoanelor. Depasire
COTE DE INUNDATIE (CI);

COD ROŞU: Risc de viituri majore. Ameninţare directă si generalizată asupra siguranţei persoanelor si
bunurilor. Depasire COTE DE PERICOL (CP).

Administraţia Bazinală de Apă Crişuri
Str. Ion Bogdan, nr. 35, 410125 Oradea,Tel: (0259) 442 033; (0259) 443 892; Fax: (0259) 444 237
Birou Relaţii cu Presa
Anca MIHOCIU
E:mail: presa_abacrisuri@yahoo.com
Tel: 0746/179564

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam