Pentru activităţile din cadrul săptămânii „Şcoala Altfel” Complexul „Muzeul Ţării Crişurilor” propune şcolilor şi grădiniţelor orădene mai multe expoziţii.
La Muzeul Ţării Crişurilor, în cadrul în cadrul Secţiei de Etnografie, este realizată o expoziţie specială, cu titlul Valori patrimoniale din colecţia de etnografie a Muzeului Ţării Crişurilor. Obiecte cultice (icoane pe sticlă, ouă încondeiate). Tehnică agricolă. Expoziţia cuprinde ouă încondeiate şi icoane pe sticlă din cele mai reprezentative centre meşteşugăreşti de iconari (Nicula, Şcheii Braşovului, Ţara Făgăraşului, Ţara Oltului etc.), prin a căror expunere sînt ilustrate cele mai importante sărbători creştine de peste an (de la Bobotează la Naşterea Domnului). O parte însemnată a expoziţiei este cea dedicată tehnicii agricole, în care sînt prezentate obiecte şi instalaţii agricole folosite la cultivarea pămîntului în lumea satului de odinioară.
În ceea ce priveşte atelierele practice, ele vor avea loc după următorul program: marţi, 7 aprilie 2015, între orele 10.00-13.00, Dorina Hamza, meşter popular din Drăgoteni, va face demonstraţii de încondeiat ouă, iar miercuri, 8 aprilie 2015, între orele 10.00-13.00, copiii conduşi de prof. Florina Iepure de la Clubul Copiilor vor picta icoane pe sticlă, respectînd tehnica tradiţională.
Tot la Muzeul Ţării Crişurilor se vor putea vizita, la Secţia de Artă, expoziţiile: Memoria imaginii, care include creaţiile a patru artişti plastici contemporani (Ioan Aurel Mureșan, Ioan Augustin Pop, Teofil Știop, Ioan Popdan), şi Securitatea, instrument al dictaturii.

La Muzeul Memorial „Aurel Lazăr” va putea fi văzută în continuare expoziţia dedicată marelui om politic român Aurel Lazăr, care a avut o contribuţie majoră la Unirea de la 1 Decembrie 1918. De asemenea, şi expoziţia temporară Arta 1900 şi Oradea. Secession-ul, care pune în circulaţie o parte din patrimoniul de artă decorativă deţinut de instituţie, respectiv fructiere, sfeşnice, vaze de sticlă şi mobilier provenind din vremea Micului Paris de pe Peţa (cumpăna veacurilor al XIX-lea şi al XX-lea).

Muzeul Memorial „Ady Endre” îşi aşteaptă vizitatorii să descopere locul preferat al poetului Ady Endre, unde acesta îşi petrecea timpul liber, dar şi lucra. Aici vor regăsi atmosfera redacţiilor şi cafenelelor acelor timpuri, reconstituită în două încăperi ale muzeului, precum şi un bogat material referitor la viaţa şi activitatea orădeană a lui Ady.

La Muzeul Ţării Crişurilor preţul unui bilet la expoziţiile Secţiei de Artă este de 2 lei pentru copii şi 4 lei pentru adulţi, la Secţia de Etnografie, 1 leu pentru copii şi 2 lei pentru adulţi; iar la muzeele memoriale preţul unui bilet este de 1 leu pentru copii şi doi lei pentru adulţi. Un cadru didactic /grup de elevi are intrarea gratuită. Pentru a beneficia de ghidaj, care este gratuit, vă rugăm să vă faceţi programare prealabilă. Programările pentru ghidaj se mai pot face pînă vineri, 3 aprilie 2015, la telefon 0259-47.99.18.

Facem precizarea că, în cadrul expoziţiei de la Etnografie, se pot cumpăra ouă încondeiate tradiţionale, la preţul de 9 lei.

Orarul de vizitare pentru zilele 6-10 aprilie 2015, la cele trei muzee:
Luni, Marţi, Joi: 10.00-15.00; Miercuri şi Vineri: 10.00-18.00.

Vă mulţumim!
Conducerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam