Până în prezent în judeţul Bihor nu a fost semnalat nici un caz de infecţie cu virusul Zika.

Informaţii esenţiale privind virusul Zika (ZICV)

Infecţia cu virus Zika este cauzată de un microorganism şi este transmisă prin intermediul ţînţarilor.
Perioada de incubaţie variaza intre 3 – 12 zile dupa înţepătura unui ţânţar infectat.
Majoritatea infectiilor sunt asimptomatice (fara nici un semn,60 – 80%).
Când se manifestă, simptomele bolii sunt de obicei uşoare, cu caracter autolimitant în 4 -7 zile, fara complicaţii severe sau decese asociate şi cu o rată scazută de spitalizare.
Principalele simptome sunt: erupţia maculară sau papulară, febră, dureri articulare, conjunctivită, dureri musculare, durere de cap. Erupţia maculo-papulară de cele mai multe ori apare initial pe faţă şi apoi se extinde pe tot corpul.
Nu există tratament profilactic sau vaccin pentru a proteja impotriva infecţiei ZIKV. Prin urmare, se recomanda măsuri de prevenire cu caracter personal, pentru a evita înţepăturile de ţânţar.
I. Mărsuri preventive pentru persoanele care călătoresc în ţările afectate de virusul Zika
Persoanele care călătoresc în ţări cu transmitere locală a virusului Zika (ZIKV) trebuie să fie informate asupra riscului de infecţie cu acest virus. Focare epidemice sunt în desfăşurare în Mexic, ţări din zona Caraibelor şi America de Sud.
Persoanele care călătoresc în aceste ţări este necesar să aplice măsuri de protecţie personală în vederea protecţiei împotriva înţepăturii de ţânţari, atât în incinte, cât şi în exterior, mai ales de la răsăritul soarelui până la apus, când este intervalul maxim de activitate al ţânţarului vector.
· Este indicată folosirea de subsţante repelente în concordanţă cu instrucţiunile de pe eticheta produsului. Substanta N,NDiethyl-meta-toluamide (DEET) nu este recomandată pentru copiii cu vârsta sub 3 luni, dar femeile însărcinate o pot folosi;
· Purtarea de pantaloni lungi şi bluze/cămaşi cu mânecă lungă, mai ales în perioada de maximă activitate a ţânţarului vector;
· În încăperile pentru repaus/somn să existe aer conditionat sau mijloace de protecţie mecanică sau să se folosească plase de pat pentru ţînţari, chiar şi în timpul zilei.
· Femeile care îşi doresc o sarcină în perioada urmatoare, gravidele, persoanele cu boli imune sau cronice severe, cele însoţite de copii mici, este necesar să consulte un medic sau să se adreseze unui cabinet specializat în medicina de călătorie înainte de a călători, pentru a primi recomandări privind folosirea repelentelor şi alte masuri preventive.
· Călătorii care prezintă simptome compatibile cu infecţia cu virus Zika, în interval de 3 saptamani de la întoarcerea dintr-o zonă afectată, sunt sfătuiţi să se adreseze medicului şi să specifice că au călătorit recent în acea zonă.
· Femeile însărcinate care au călătorit în zone cu transmitere a virusului Zika trebuie să specifice acest lucru cu ocazia consultului prenatal, astfel încăt să fie evaluate şi monitorizate corespunzător

II. Cum pot contribui autorităţile locale la prevenirea infecţiei cu virusul Zika?

Direcţia de Sănătate Publică solicită autorităţilor administraţiei publice locale din Judeţul Bihor să îşi revizuiască, iar ulterior să aplice corespunzător, planul de combatere a ţânţarilor astfel încât să se asigure spre utilizare şi substanţele active pentru combaterea ţânţarilor din specia Aedes albopictus.
Acţiunile de desţânţărizare în zonele cunoscute a fi posibile locuri favorizante înmulţirii ţânţarilor (terenuri virane, zona parcurilor, lacurilor etc., inclusiv depozite de anvelope), cât şi în jurul spitalelor şi secţiilor de boli infecţioase, în care există posibilitatea internării cazurilor suspecte de infecţie Zika de import, vor fi desfasurate de prestatori de servicii autorizaţi, care vor utiliza obligatoriu substante avizate, înregistrate în Nomenclatorul naţional de substante biocide.
Mentionam ca atributiile autoritatilor publice locale sunt stipulate în Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 119/2014.

Cu stima,

Director executiv Director executiv adjunct
Dr. Rahotă Daniela Dr. Bitea Zoia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam