Vineri, ora 12:00, Aula Magna a Univeritatii din Oradea va gazdui ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa academicianulu Nicole Dabija, poet, prozator, publicist si om politic de la Chisinau, Republca Moldova.
Volumul sau de debut “ Ochiul al treilea” (1975) va imprumuta numele sau intregii generatii “saptezeciste” de scriitori din Basarabia veacului trecut, o generatie prin excelenta poetica, al carei lider incontestabil este Nicolae Dabija.
Romanul sau “Tema pentru acasa” e un best seller cu peste 50 000 de exemplare vandute si peste 500 000 de imprumuturi din biblioteci, fiind “cea mai citita carte din ultimii 40 de ani” in Republica Moldova si, totodata, “cartea de proza a unui scriitor contemporan cu cel mai mare tiraj din tot spatiul romanesc”.
Scriitorul Nicolae Dabija este, deopotriva, un riguros istoric literar, precum si un apreciat autor de carte pentru copii si de manuale scolare.
De trei decenii, Nicolae Dabija este redactor sef al saptamanalului “Literatura si Arta”, publicatie care, dupa cum nota “Le Figaro”, “a jucat in Revolutia de Renastere Nationala a Basarabiei acelasi rol pe care l-a jucat Televiziunea Romana in cadrul Revolutiei din decembrie 1989.
Nicole Dabija a fost fermentul bataliilor purtate la Chisinau pentru revenirea la alfabetul latin si legalizarea limbii romane ca limba de stat in Republica Moldova, pentru desovietizarea tarii si democratizarea societatii. In 2016, a fost ales presedinte al “ Sfatului Tarii – 2”, asociatie nonguvernamentala al carei obiectiv este unificarea natiunii romane.
In 2003, a fost ales membru de onoare al Academiei Romane. In 1999, presedintele Romaniei i-a conferit lui Nicole Dabija Ordinul “Steaua Romaniei” in grad de comandor “pentru remarcabila sa opera poetica si pentru implicarea sa in redesteptarea spiritualitatii romanesti”.
Opera sa impresionanta (peste 80 de titluri de carti), incununata de lauri in tara si in afara granitelor, a fost tradusa in peste 20 de limbi, vazand lumina tiparului la edituri din Romania, SUA, Italia, Franta, Brazilia, Rusia, Ucraina, Macedonia, Bulgaria, Serbia, Turcia, s.a.
Sambata, ora 12:00, scriitorul Nicolae Dabija va fi prezent la Biserica din satul Livada (Nojorid), unde va fi lansata cartea “Drumul Basarabiei”, scrisa impreuna cu prof. Teodor David, vicepresedinte al Filialei Bihor a Uniunii Vatra Romaneasca, carte care, intre altele, rememoreaza trei sferturi de veac de la masacrul romanilor la Fantana Alba din Bucovina si drama deportatiilor satenilor din Livada in urma Dictatului de la Viena.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam