Începând cu 3 Iunie, dată la care se încheie anul şcolar 2015-2016, absolvenţii acestei promoţii sunt aşteptaţi să se înscrie în evidenţele Agenţiei Județene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor pentru a beneficia de asistenţă personalizată în vederea identificării şi ocupării unui loc de muncă.
Absolvenţii instituţiilor de învăţământ înregistraţi la AJOFM Bihor beneficiază de informare şi consiliere profesională, mediere pentru identificarea unui loc de muncă, precum şi de facilităţi financiare. De asemenea, în scopul asigurării mobilităţii şi reintegrării pe piaţa muncii, absolvenţii pot participa la programe de formare profesională.
Înregistrarea ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă este o etapă prealabilă și obligatorie în vederea obținerii facilităţilor acordate potrivit Legii nr. 76/2002 privind privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.
Absolvenţii care într-o perioadă de 60 de zile de la finalizarea studiilor nu s-au încadrat în muncă potrivit pregătirii profesionale şi sunt înregistrate la structurile AJOFM din raza de domiciliu, nu urmează o formă de învăţământ, nu realizează venituri sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare , pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj. Acest drept se acordă absolvenţilor, la cerere, pe o perioada de 6 luni, calculată de la data expirarii celor 60 de zile de la absolvire şi constă într-o sumă fixă, lunară, neimpozabilă al cărei cuantum este de 250 lei.
Termenul de 60 de zile de la data absolvirii este termen de decădere din drepturi. În cazul în care absolvenţii nu se prezintă în intervalul de 60 de zile de la terminarea studiilor, ei au dreptul să se înregistreze ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, dar nu vor avea dreptul la indemnizaţie de şomaj.
AJOFM Bihor atenţionează absolvenţii de liceu promoţia 2016 că data absolvirii cursurilor în anul şcolar 2015 – 2016 este 03.06.2016 pentru elevii care au promovat la toate disciplinele, indiferent dacă promovează sau nu examenul de bacalaureat (conform Ordinului MECS 4.496/13.07.2015 privind structura anului şcolar, cu modificările și completările ulterioare).
Elevii care nu au situația școlară încheiată se pot înregistra în evidențele AJOFM Bihor în termen de 60 zile de la data promovării examenului de corigență (data înscrisă în adeverința eliberată de instituția de învățământ).
Persoanele interesate pot obţine informaţii suplimentare sediul AJOFM Bihor din Oradea, Str. Transilvaniei nr. 2 , sau la Punctele de lucru din Alesd, str. Randunicii, nr.4, Telefon: 0259340022; Beius ,str. Samuil Vulcan, nr. 16, Telefon: 0359461731; Marghita, str. Eroilor nr. 2, Telefon: 0259363528 si Salonta, str. Libertatii nr. 21, telefon:0259372156
Pentru alte informatii poate fi accesat site-ul agentiei: www.bihor.anofm.ro , adresa de e-mail ajofm@bh.anofm.ro sau la telefon 0359800960.

In cursul lunii iunie vor fi demarate cursuri de formare profesionala astfel:

PROGRAMELE DE FORMARE PROFESIONALA FINANTATE DIN BAS

Nr. Crt DENUMIREA CURSULUI STUDII NECESARE
1 BUCATAR minim 8 clase
Nivel calificare II – 720 ore
ORADEA
2 OSPATAR învăţământ general obligatoriu
Nivel calificare II – 720 ore
ORADEA

3 LUCRATOR IN COMERT Minim 8 clase
Nivel calificare I 360 ore
ORADEA
4 STIVUITORIST Potrivit autorizarii furnizorului
Specializare, 100 ore
ORADEA
5 Frizer-coafor -manichiurist-pedichiurist Invatamant obligatoriu
Nivel calificare II – 720 ORE
ORADEA
6 Operator calculator electronic si retele Invatamant obligatoriu
Initiere – 180 ore
ORADEA
7 Competente comune comunicare limba engleza Invatamant obligatoriu
initiere – 100 ore
Oradea
8 Competente comune comunicare limba germana Invatamant obligatoriu
initiere – 80 ore
Oradea
9 Sudor Invatamant obligatoriu
Nivel calificare II – 720 ORE
ORADEA

DIRECTOR EXECUTIV
BEKESI CSABA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam