Primarul Ilie Bolojan împreună cu primarul comunei Oșorhei, Ioan Pop au semnat azi, 27 aprilie 2015, într-o conferință de presă, protocolul de pregătire a fuziunii dintre comuna Oșorhei și municipiul Oradea.
”Anul trecut am inițiat discuțiile cu primarii localităților din zona metropolitană cu privire la fuziunea dintre Oradea și comunele care au granița cu municipiul nostru. Primul accept a venit din partea comunei Sînmartin, iar acum un răspuns pozitiv vine și din partea comunei Oșorhei. Îi mulțumesc pe această cale d-lui primar Ioan Pop. Dacă se va reuși și acestă fuziune, atunci Oradea împreună cu Sînmartin și Oșorhei vor fi un bun exemplu și pentru celelalte localități din zona metropolitană Oradea”, a spus primarul Ilie Bolojan în deschiderea conferinței.
Comuna Oșorhei are o suprafață de 6200 ha și o populație de 6532 de locuitori, din care 19% sunt etnici maghiari.
Primarul Ioan Pop a prezentat calendarul pregătirii pentru această fuziune. Astfel, până la data de 1 septembrie 2015, se vor clarifica aspectele privind strategia de fuziune dintre cele două unități administrativ-teritoriale, respectiv statutul satelor aparținând comunei Oșorhei, nivelul de impozitare și proiectele de dezvoltare. Până la 1 decembrie 2015, se va supune aprobării consiliilor locale din cele două localități organizarea referendumului și strategia de fuziune. În cazul în care ambele consilii locale vor aproba hotărârile de fuziune, până la 1 martie 2016 se va supune aprobării data referendumului privind fuziunea, în funcție de data alegerilor locale din 2016, referendumul urmând să aibă loc o dată cu alegerile locale. Fuziunea ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2017.
Primarul Ioan Pop a explicat luarea acestei decizii de fuziune cu Oradea prin faptul că această alipire ar facilita accesarea de fonduri europene, atât de necesare dezvoltării comunei, ar permite realizarea unui parc industrial prin crearea infrastructurii rutiere cerute de investitori, dar și construirea unei șosele de centură, atât de necesare comunei Oșorhei .
”Trebuie să avem în vedere că motorul economic al Bihorului este Oradea și zona metropolitană Oradea. Pentru Oradea, reușita fuziunii cu aceste localități va duce la consolidarea unei importante poziții de dezvoltare în zona de vest a țării. Întodeauna urbanizarea favorizează dezvoltarea economică, pentru că firmele investesc acolo unde densitatea populației este mai mare”, a încheiat primarul Ilie Bolojan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam