Galeria Konstant din Oradea organizează expoziţia de grup a artiştilor plastici: Adrian Chirilă, Teodora Bicescu şi Zoltan Jedlicska. Expoziţia Konstant 07 se doreşte a fi o expoziţie cu caracter aniversar al Galeriei Konstant înfiinţată în anul 2010 de către Constantin Costea împreună cu
Adrian Chirilă. Expozitia are loc la Muzeul Cetatii si Orasului Oradea, intre 23 februarie – 30 iunie.
Orientat în încercarea de a depăşi anumite bariere ale unei societăţi decadente datorată unui interimat care se pare că devine interminabil, Adrian Chirilă pictează obsesiv lucrări de un realism aparte, interioare sinistre populate de tineri dezorientaţi aflati într-o incertă căutare de autodefinire.
Preocupat de efectul transformator al clișeelor gen animaţie realizează efecte picturale de transfigurare, transformare, schimbare de identitate, un proces dureros dar care trebuie să fie cât mai rapid şi de o eficacitate bine definită pe termen scurt, uneori nefondată din cauza unor percepţii eronat înţelese. Născute între ruine de un gri abundent personajele pictate trebuie să parcurgă nişte procese, căi iniţiatice dureroase sau chiar se găsesc în imposibilitatea de a traversa traseele propuse de artist.
Surprinderea corpului în aer prin fotografiere şi transpunerea în pictură reprezintă o preocupare mai veche a Teodorei Bicescu. Acesta este fotografiat exact MUZEUL CETĂȚII ȘI ORAȘULUI ORADEA în punctul cel mai înalt, adică în “punctul mort”, producând senzaţia de decorporalizare, acest sentiment este oarecum evidenţiat în lucrările de pictură. Este secunda de eliberare a corpului de constrângerile cotidiene, forţele fizicii, atracţia gravitaţională. Surprinde momentul de evadare pe care acesta reuşeşte să îl “fure” din traiectoria pe care o execută prin săritură. Momentul în care corpul şi mai ales anatomia umană este practic transpusă într-o stare amorfă. Acest timp poate fi asemuit foarte simplu cu timpul mort al pistonului unui motor cu ardere internă, timpul scurt în care acesta aşteaptă ca bujia să aprindă gazul pentru a-l mişca din nou.
Lucrările lui Zoltan Jedlicska conţin imagini seducătoare, atemporale care degajă o unitate interioară, căutări care simulează ritualuri comune provocând privitorul la interpretări contextuale, favorizând o deschidere spre elogierea unei lumi plastico-metaforice, a unui narcisism conceptual care înlesneşte traseul ideatico-plastic pe care şi-l croieşte artistul.
Ecranarea unor sentimente prin oglindire şi în acelaşi timp fracturarea unor detalii subminând convenţionalul şi provocând privitorul la completări metaforice, o oscilare între camuflarea şi fragilizarea unor trăiri, intre realism şi inexorabilitate la nivelul pasajelor plastice distanţată în nebulos.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam