Viceprimarul Mircea Mălan și reprezentanții Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională au susținut azi, 29 decembrie 2015, conferința de presă de închidere în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere”, Domeniul major de intervenţie 1.2 – Sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuințe”.
Conform spuselor viceprimarului Mălan, 45 de blocuri de locuințe din municipiul Oradea au fost cuprinse în programul de reabilitare termică prin proiecte finanțate prin POR în perioada 2014-2016. Dintre acestea, 26 de blocuri au fost finalizate în luna decembrie 2015, 15 blocuri au fost finalizate anterior lunii decembrie, iar 4 blocuri vor fi finalizate în anul 2016. Viceprimarul a menționat că alte 32 de blocuri de locuințe au fost reabilitate termic prin Programul Național încă din perioada 2009-2011.
În luna decembrie, administrația locală a recepționat împreună cu locatarii 24 de blocuri de locuințe în municipiul Oradea: zona Lacul Roșu – Sovata, zona Lăpușului, zona Galileo Galilei – Lacul Roșu, zona Dacia – 1 Decembrie – D. Cantemir, zona str. Aluminei, zona Ioșia Nord (str. Cazaban).
Valoarea totală a contractului în cazul acestor blocuri este de 4,4 mil euro, contribuția Uniunii Europene este de 60%, iar a beneficiarilor (Primăria Oradea și asociațiile de proprietari) – 40%.
Conform spuselor viceprimarului, administrația locală a avut întâlniri periodice cu reprezentanții locatarilor în zonă, existând și o comisie formată din reprezentanții asociațiilor de proprietari care a supravegheat cu atenție stadiul și calitatea lucrărilor de reabilitare.
”Lucrările sunt de o calitate foarte bună, ele fiind stabilite din timp în proiectele tehnice. Asociațiile de proprietari și locatarii ne-au susținut în aceste reabilitări și ne-au fost parteneri în aceste lucrări, fiecare bloc a avut în comisia de recepție un reprezentant care a vizat lucrările efectuate”, a adăugat Mircea Mălan.
Totodată, viceprimarul a prezentat și lucrările de reabilitare termică a anvelopei clădirilor, care au constat în: izolarea termică a părții opace a fațadelor; înlocuirea tâmplăriei exterioare existente, inclusiv a celei aferente accesului în bloc, cu tâmplărie termoizolantă (partea vitrată); închiderea balcoanelor și/sau a logiilor cu tâmplărie termoizolantă, inclusiv izolarea termică a parapeților; termo-hidroizolarea acoperișului tip terasă, respectiv izolarea termică a planșeului peste ultimul nivel în cazul existenței șarpantei; izolarea termică a planșeului peste subsol.
Viceprimarul a menționat că acolo unde executanții lucrărilor nu au efectuat lucrările la timp, administrația locală a practicat și penalități, acestea fiind în valoare de 14.665.000 lei.
„Sperăm că în programele viitoare să ne folosim de experiența acumulată și să avem reabilitate cât mai multe blocuri. Beneficiile reabilitării sunt foarte relevante: pe de o parte deoarece locuitorii vor beneficia de un confort termic sporit și vor plăti o factură la energie semnificativ mai mică decât până acum, pe de altă parte administrația locală încearcă să schimbe și fața orașului prin intermediul acestor lucrări, atsfel încât toate aceste blocuri reabilitate termic primesc o înfățișare urbană corespunzătoare”, a spus viceprimarul Mircea Mălan.
Viceprimarul a subliniat şi faptul că, spre deosebire de reabilitările efectuate anterior de cetăţeni din fonduri proprii, care constau în simpla anvelopare a blocurilor, cele finanţate prin POR în perioada 2014-2016 au o eficienţă termică mult sporită, de cel puţin 40%, lucrările cuprinzând şi reabilitarea sistemului de încălzire, alături de înlocuirea tâmplăriei, închiderea balcoanelor, izolarea planşeului peste subsol şi a celui peste ultimul nivel.

Cu stimă,
Biroul de presă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam