De Ziua Mondială a Apei, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a organizat o serie de activităţi şi evenimente menite să dezvolte în rândul tinerilor o atitudine pro-mediu.

„Saptămâna Apelor” a debutat, joi, 19 martie, când elevii de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea au primit vizita personajului Stropi si a prietenului sau, peştişorul Ovi. Micii ecologişti au învăţat despre poluare, secetă şi inundaţii, dar cel mai important au învăţat cum pot ajuta mediul. „Astfel de proiecte îi ajută pe cei mici să înţeleagă mult mai bine consecinţele faptelor lor asupra mediului înconjurător.” Cornelia Vesea, învăţătoare.

Au urmat apoi activităţi dedicate igienizării cursurilor de apă. Astfel, vineri, 20 martie, cu ajutorul Asociaţiei CERC Suplacu de Barcău au fost mobilizaţi peste 200 de tineri. În câteva ore au reuşit să igienizeze malurile acumulării Suplacu de Barcău, valea Marca, valea Frumoasă şi valea Borumlaca. „Faţă de anul trecut se constată o creştere a numărului voluntarilor şi o diminuare a deşeurilor. Dacă anul trecut am strâns 112 mc de deşeuri anul acesta cantitatea a fost de aproximativ 80mc”. Vasile Hosu, coorcodator asociatia CERC Suplacu de Barcau.

Tot vineri, pe valea Nimăieşti, în municipiul Beiuş, 40 de voluntari membrii în Cercul de Protecţia Mediului, coordonaţi de d-na profesor ing. Florica Gabor, au trecut de la vorbe la fapte. Cu mic, cu mare, înarmaţi cu saci şi mănuşi au colectat aproape de 2 mc deşeuri.

Săptămâna apelor continuă cu alte două evenimente: Comitetul de Bazin Crişuri şi exerciţiul de simulare pentru măsurători hidro.

Comitetul de Bazin Crişuri va avea loc marti, 24 martie şi va aduna reprezentanţii celormai importante instituţii din bazin, iar exerciţiul „În slujba apelor” va avea loc joi, 26 martie pe malul Crişului Repede.

Ziua Mondială a Apei se sărbătorește anual în data de 22 martie.Decizia instituirii acestei sărbători a fost luată în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro, la 22 decembrie 1992. În România, această zi se sărbătorește din 1993. Sărbătorirea Zilei Mondiale a Apei are ca scop aducere în atenția opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative și calitative a apelor și de a pune în adevărata lumină rolul, îndatoririle și responsabilitățile celor cu atribuții în întreținerea, valorificarea și protejarea surselor de apă. În fiecare an, sărbătorirea se face sub un slogan, anul acesta fiind: Apa şi dezvoltarea durabilă.

Administraţia Bazinală de Apă Crişuri
Str. Ion Bogdan, nr. 35, 410125 Oradea,Tel: (0259) 442 033; (0259) 443 892; Fax: (0259) 444 237
Birou Relaţii cu Presa
Anca MIHOCIU
E:mail: presa_abacrisuri@yahoo.com
Tel: 0746/179564

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam