Ziua Pǎmântului” a fost fondată de către senatorul american Gaylord Nelson, în anul 1970, cu scopul de a trezi interesul clasei politice pentru mediul înconjurător. Această zi a debutat printr-o acțiune de amploare, la care au participat peste 20 de milioane de americani, care au protestat la adresa abuzurilor față de mediu și de resursele acestuia. Protestul a avut un mare impact asupra întregii lumi, astfel încât treptat, tot mai multe state au preluat această zi ca o sărbătoare a naturii.
Poluarea în neștire, deversările de petrol și de alte substanțe dăunătoare în apele mărilor și oceanelor, eliberarea în aer a unor cantități însemnate de gaze și fum de la coloșii industriali, defrișarea pădurilor, au fost conștientizate de către cetățeni,mass-media, oficiali. Acestea au devenit țintele acțiunilor ecologice de luptă pentru salvarea mediului.
Preluată de la nivel internațional, această sărbătoare ecologică este marcată și în România, începând din 1990, prin manifestări specifice: igienizarea spațiilor verzi, plantarea de pomi, expoziții de pictură cu tematică ecologică, demonstrații de transport ecologic, seminarii și conferințe pe teme de mediu, întreceri între școli, jocuri interactive etc.
Scopul celebrării acestei zile – eveniment simbol al responsabilității civice în protecția mediului – este de a conștientiza populația și factorii de decizie privind necesitatea conservării resurselor naturale ale planetei.
Agenția pentru Protecția Mediului Bihor va marca acest eveniment prin participarea la urmǎtoarele activități organizate în parteneriat cu instituții de învățământ din municipiul Oradea:
* în 22 aprilie 2015, la ora 10 – activitǎți dedicate „Zilei Pământului” organizate la Grădinița Trei Ursuleţi Oradea (str.Călăraşilor şi str. Horea);
* 20 – 30 aprilie 2015 –sediul APM Bihor – expoziție realizată de către elevii de la Şcoala Gimnazială nr. 1 Sîntandrei din obiecte decorative confecţionate prin intermediul tehnicii origami dedicatǎ „Zilei Pământului” *.
Situația stării mediului presupune o acțiune continuă cu implicarea tuturor, atât a factorilor de decizie, cât și populației.

Cu stimă,

Director Executiv
Sanda Daniela MERCEA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam