În cadrul unei conferinţe de presă susţinute azi, 16 ianuarie, primarul Ilie Bolojan și viceprimarul Mircea Mălan au prezentat situația contractelor cu finanţare europeană aflate în implementare în anul 2015. Au fost prezentate 25 de proiecte majore pentru municipiul Oradea, cu un buget de investiții de 12-13 ori mai mare decât cel dintr-un an obișnuit. Acest buget este cel mai mare din ultimii 25 de ani, fiind compus din lucrări care sunt contractate şi care trebuie finalizate până la sfârşitul acestui an.
Legat de cele 25 de proiecte, primarul Ilie Bolojan a precizat: „Dacă nu terminăm aceste proiecte, ne vom afla în una dintre următoarele două situații: dacă lucrările neterminate se finalează în primul trimestru al anului 2016, diferența de bani până la finalizarea proiectului trebuie asigurată din bugetul municipiului Oradea, bani pe care-i nu-i avem; iar în cazul în care nici în primul trimestru nu se finalizează proiectul, beneficiarul finanțării trebuie să restituie toți banii europeni din proiect. Astfel, pentru administrația orădeană este de o importanță majoră ca aceste proiecte să fie terminate la timp și bine. Acesta este practic principalul proiect pe care-l are de derulat Primăria Oradea în acest an.”
Cele 25 de proiecte au fost detaliate de către viceprimarul Mircea Mălan, care la începutul prezentării a arătat că anul 2015 este anul șantierelor în Oradea, deoarece vor fi începute, continuate și derulate o serie de lucrări foarte importante, care vor avea un efect semnificativ pentru dezvoltarea municipiului.
În ceea ce privește lucrările de reabilitare a blocurilor din Oradea, în acest an vor fi reabilitate 68 de blocuri, în mai multe loturi, unele dintre acestea fiind deja cu licitațiile finalizate, altele în curs de licitare. Derularea acestui proiect decurge fără probleme, precum și lucrările în cele două parcuri industriale, unde sunt în curs de finalizare lucrările, a explicat viceprimarul.
O altă lucrare aflată în grafic este reabilitarea Cetății Oradea, etapele I și II, ambele urmând să fie finalizate până la sfârşitul acestui an.
În ceea ce privește proiectul reabilitării pasajului Vulturul Negru, viceprimarul Mircea Mălan a anunţat că se va organiza o nouă licitație pentru refacerea mozaicului din pasaj. Având în vedere faptul că din fondurile proprii ale instituției vor fi reabilitate în acest an și cupola, şi pereții clădirii, restaurarea mozaicului va putea începe abia în a doua jumătate a anului 2015.
Un alt proiect major prezentat a fost cel al reabilitării Pieței Unirii, care este strâns legat de construcția parcării de pe strada Independenței, precum și de reabilitarea Pieței Ferdinand. Conform explicațiilor date de viceprimar, momentan se poartă discuții cu privire la corelarea tuturor lucrărilor care vor fi efectuate în centru, precum și pentru a găsi modalitățile optime de evitare a blocajelor de circulație. Aceste măsuri sunt importante deoarece în cel mai scurt timp se va trece la reabilitarea liniei de tramvai pe strada Primăriei și Independenței, ceea ce înseamnă închiderea circulației pe acest tronson și suspendarea circulaţiei tramvaielor pe această linie; de asemenea, se vor face lucrări de canalizare în Piața Unirii, se vor racorda toate clădirile la agentul termic pe strada V. Alecsandri etc.
Toate aceste lucrări precum și modificările în circulația rutieră vor fi anunțate din timp în mass-media, astfel încât populația să fie informată corect despre aceste modificări, a promis viceprimarul Mircea Mălan.
În ceea ce privește construcția Pieței Rogerius și reabilitarea sistemului termic, la ambele proiecte se lucrează și în prezent, preconizându-se însă o mică întârziere față de termenul stabilit.
Lucrările la drumul expres sunt de asemenea în grafic, s-au încheiat demolările, se fac consolidări la dealul Pisicii și cele necesare pentru dealul Ciuperca. Datorită acestora, se întârzie însă realizarea proiectului de amenajare a dealului Ciuperca, deoarece lucrările la parc nu pot fi începute până nu se consolidează dealul.
În ceea ce privește lucrările din cadrul proiectului „Punți Crișene – reabilitarea bisericilor monumente istorice”, reabilitarea sinagogii Zion, respectiv lucrările la pasajul DN 76 și DN 79, aceste lucrări sunt în grafic și vor fi finalizate în mod cert în acest an.
Alte două lucrări prezentate de viceprimar au fost realizarea blocurilor de cazare temporară de pe strada Atelierelor, unde una dintre lucrări este gata, iar cealaltă urmează să înceapă. La final de an, conform spuselor viceprimarului, ambele vor fi terminate, Direcția Tehnică urmând să asigure și asfaltarea străzii și amenajarea spațiilor verzi.
Tot în cadrul conferinței, primarul a prezentat și câteva dintre problemele majore care sunt întâmpinate în realizarea acestor proiecte: organizarea și urmărirea lucrărilor, probleme de finanțare (deoarece trebuie să se asigure și o cofinanțare proprie, fonduri care nu sunt la dispoziția primăriei din fonduri proprii), flux de bani pentru a plăti constructorii, întârzierea la semnarea lucrărilor din cauza birocrației şi a contestaţiilor, deranjul generat de lucrări, precum și blocajele instituționale (procese în derulare, avize, hotărâri de guvern întârziate etc.).
Legat de aceste lucrări, la finalul conferinței de presă primarul Ilie Bolojan a menționat: „Aceste lucrări vor schimba în mod semnificativ fața orașului Oradea și vor soluționa probleme majore precum termoficarea sau circulația în oraș și în preajma municipiului. Sunt convins că orădenii vor înțelege justețea și necesitatea acestor lucrări, lucrări care vor genera de asemenea, pe termen lung, economii importante pentru oraș precum și dezvoltarea economică a Oradiei.”
În atașament găsiți lista de investiții, cu sume defalcate, prezentată azi la conferința de presă.

Cu stimă,
Biroul de presă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam