Anul acesta, odată cu Sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului se împlinesc 10 ani de când credincioşii au reintrat în posesia Catedralei Sfântul Nicolae din Oradea . După 57 de ani de întrerupere, credincioşii au putut participa din nou la Sfânta Liturghie în Catedrală, la 20 noiembrie 2005.
Construcţia bisericii începe în anul 1800, când episcopul greco-catolic Ignaţie Darabant demolează mica biserică greco-catolică, si începe construcţia unei catedrale. Clădirea are planul în formă de cruce, tavan boltit şi o cupolă centrală pictată cu scene biblice. Acoperişul baroc al turnului a fost terminat în 1803, şi a ars de două ori în 1836 şi în 1907. Actuala formă, a fost concepută de Giovani Quai şi a fost executată între anii 1910-1912.
La evenimentul din 2005 au fost prezenţi peste 100 de episcopi, preoţi şi diaconi alături de credincioşii care s-au bucurat de reîntoarcerea acasă.
Mulţumire se cuvine lui Dumnezeu cel ce „ este drept în toate căile Lui şi milostiv în toate faptele Lui” (Psalmul 145).
Biroul de presă al Episcopiei de Oradea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam